Iako je prehrana na biciklističkim turama individualna stvar pojedinca, pa jedni nose riblje konzerve, drugi sendviče na bazi kikiriki putera, energetske pločice su nešto što će se naći u ruksaku svakog bicikliste. Od popularnog “Corny”-ja, do raznoraznih atioksidans čokoladica, pa i onih skupljih koje koštaju četiri-pet maraka.
Za one koji vole sami da eksperimentiraju, evo jednostavnog načina spravljanja domaćih energetskih pločica. Namirnice smo nabavili u lokalnim trgovinama i koštale su oko 12 KM. Umjesto korištenja super-osjetljivih vaga, mjere su date u razmjerima zapremine. Mi smo za jedinicu mjere koristili običnu kuhinjsku čašu
Sastojci:
1,50 mjere banane
0,50 mjere oguljenih košpica tikve
0,75 mjere sušenog voća
2,00 mjere pahuljica zobi
0,50 mjere sjemenki lana
0,50 mjere sjemenki suncokreta
0,50 mjere sjeckanog badema
cimet u prahu (po želji)
so
Način pripreme:
Banane pasirati u blenderu dok ne postanu žitka masa. Badem se može isjeckati nožem, ali jednostavnije je u “multipraktik” kuhinjskom uređaju. Takođe, i ostale sjemneke i sušeno voše dobro je usitniti multipraktikom.U većoj posudi dobro izmiješati sve namirnice, staviti na papir za pečenje i tako u tepsiju. Peći na temperaturi 170 stepeni 20-25 minuta. Nakon vađenja izrezati nožem i zapakovati u najlonsku foliju.
Od navedenih namirnica uspjeli smo proizvesti 25 pločica veličine Corny-ja.
Radi poboljšanja ukusa može se dodati melasa ili med. Takođe, da bi dobili razne okuse možemo dodati mrkvu ili koru naranče.